miercuri, 25 august 2010

S-a dat drumul la subventii in agricultura

Ministerul Finantelor Publice a deblocat joi, 13 mai, subventiile restante catre agricultori pe anul 2009, platile incepand de vineri, 14 mai, conform declaratiei secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Radulescu.
Decizia a fost luata in urma intanirii de joi a Reprezentanţilor Federaţiei Agrostar cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Mihai Dumitru, şi cu ministrul finanţelor publice, Sebastian Vladescu. Intalnirea a avut loc pentru a se discuta despre problemele cu care se confruntă în prezent agricultura din România. Circa 1.000 de agricultori, membri ai Federaţiei Agrostar şi ai altor asociaţii din domeniu, au protestat marţi timp de două ore în faţa Guvernului. Printre revendicările agricultorilor au fost achitarea integrală a subvenţiilor restante din agricultură pentru anul 2009, diminuarea preţului la motorina utilizată în sectorul agricol, punerea în funcţiune a sistemului naţional de irigaţii şi găsirea soluţiilor de susţinere a irigaţiilor din România, precum şi găsirea de soluţii pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu.
Reprezentantul MADR a spus că în ceea ce priveşte acciza la motorină, în prezent se aşteaptă de la Bruxelles aprobarea în acest sens. "Guvernul deja a aprobat această hotărâre, aşteptăm aprobarea şi de la Bruxelles", a spus Adrian Rădulescu. Despre Vladescu, acesta a spus ca “este primul ministru de finanţe în 20 de ani, care spune că prioritatea numărul 1 este agricultura"
Cu toate acestea ministrul Vladescu il considera vinovat pe Adrian Radulescu pentru blocarea fondurilor catre fermieri, si a cerut joi demisia acestuia. "Vladescu ne-a reproşat ca nu i-am cerut, iar eu i-am explicat ca nu am cerut deschiderea creditarii, pentru ca s-a terminat plafonul de subvenţii pe trimestrul al doilea şi i-am cerut majorarea acestuia din diminuarea plafoanelor pe trimestrele trei şi patru", a spus Radulescu.

Niciun comentariu: