În timp ce România este codaşa Europei la aborbţia fondurilor europene, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov se lauda ca în judeţul Ilfov rata de absorbţie a fondurilor europene este de 92%.
România se situează pe ultimul loc intre ţările din Europa Centrală si de Est la absorbţia de fonduri europene de postaderare in perioada 2007-2009, cu o rata de 2%, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă si audit KPMG. Aceasta rată reprezintă plăţile realizate către beneficiari in perioada 2007-2009, raportate la suma alocată de UE intre 2007-2013. Bulgaria a reuşit să atragă de doua ori mai multe fonduri, având o rată de 4%, iar ţări precum Estonia, Lituania, Ungaria, au rate de absorbţie de peste 10%.
Cu toate acestea, judeţul Ilfov o duce bine la acest capitol, conform declaraţiilor preşedintelui CJ Ilfov, Cristache Rădulescu. “Înca din prima zi de lucru in calitate de preşedinte al Consiliului Judetean Ilfov mi-am propus să atrag cat mai mult din banii europeni. Aceasta este o mare problemă a României, care nu a reuşit să atragă la nivel naţional decât 2% din fondurile europene.”
Domnul preşedinte ne spune că a creat un serviciu specializat in elaborarea şi implementarea de proiecte pentru atragerea fondurilor europene la nivel judeţean şi oferirea de consultanţă gratuită tuturor consiliilor locale ale oraşelor şi comunelor judeţului Ilfov pentru accesarea acestor fonduri. “Am început lupta pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile prin elaborarea si implementarea de proiecte finanţate de Programul Operational Regional (POR) si Programul Operaţional Sectorial (POS Mediu) precum şi prin sprijinirea tuturor consiliilor locale ale judeţului, pentru atragerea fondurilor acordate de Uniunea Europeana prin Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR).”
Prea puţini funcţionari
Dupa părerea domnului Cristache Rădulescu, cea mai mare piedică în obţinerea de fonduri europene in judeţul Ilfov o reprezintă perioadele lungi de evaluare a proiectelor. Aceasta situatie se datoreaza numarului mic de evaluatori, insă se speră la o remediere în curând, pentru a obţine abrobările mai repede.
La nivel de ţară, situaţia este similara: La finele anului trecut, doar doi funcţionari se ocupau de cele câteva zeci de dosare de rambursare, din bani europeni, a sumelor cheltuite de organizaţii nonguvernamentale pentru pregătirea angajaţilor români. Urmarea: deşi legal ar fi trebuit făcute în maximum 45 de zile, plăţile au întârziat nepermis de mult (chiar şi până la şase luni), astfel încât mulţi dintre cei care au derulat proiectele au ajuns să nu mai aibă din ce să trăiască.
Proiecte de succes
Printre proiectele de succes din judeţul Ilfov, care au reuşit să atragă zeci de milioane de euro din banii europeni se numără: “Modernizarea drumurilor judeţene” (48 mil euro obţinuţi), “Extinderea sistemelor de apa potabila si canalizare” (90 mil euro in curs de obţinere), „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Spitalului Judetean Ilfov” (18 mil euro obţinuţi), sau “Îmbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgentă in regiunea Bucuresti –Ilfov ISU” (9 mil euro obţinuţi).
În curs de evaluare sunt proiecte precum “Asocierea cu administratiile publice ale oraselor Voluntari si Buftea pentru cofinantarea proiectelor de reabilitare urbană a acestor localitati” (Axa 1 POR, 60 mil euro) sau “Acordarea de consultanta de specialitate” (managementul implementarii proiectelor este pus la dispozitie de CJ Ilfov) oraşelor Otopeni, Pantelimon si Bragadiru pentru realizarea a trei proiecte de reabilitare urbana (70 mil euro).
La nivelul judeţului Ilfov au sanse să atraga fonduri europene atât administraţia publică locală, cât şi companiile din domeniul privat, precum firmele care doresc sa faca modernizări, retehnologizări, achiziţii de echipamente etc. Crisstache Rădulescu îi sfătuieşte pe ilfovenii interesaţi de fondurile europene “să se informeze cât mai corect cu privire la posibilitaţile de accesare a fondurilor europene, apelând la instituţiile abilitate si aici mă refer la Consiliul Judeţean Ilfov. Agenţia pentru Dezvoltare Rurală, Agenţia de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit.”
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu